Brošura Varnost živil v izrednih razmerah

22.10.2014 - V običajnih razmerah lahko živila nabavljamo sproti. Številne naravne nesreče in druge izredne razmere (poplave, potresi, plazovi, neurja, radioaktivno onesnaženje…) lahko hitro privedejo do stanja, ko ne bo mogoče nabaviti najnujnejših živil oziroma dopolnjevati zalog. Na potrebo po zagotavljanju določenih količin zalog pomembnih živil opozarjajo tudi vojne razmere v nekaterih predelih sveta.


Osnovna higienska stališča za higieno živil, namenjena delavcem v živilski dejavnosti

29.4.2014 - Vsebine osnovnih higienskih stališč so kot enotna doktrinarna stališča  za higieno živil pripravili Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije (IVZ RS) in območni zavodi za zdravstveno varstvo (ZZV) na osnovi določil Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta (ES) št.852/2004  z dne 29.4.2004 o higieni živil.


Virusi v živilih

5.3.2014 -


Konzerviranje živil doma

22.10.2013 - Konzerviranje živil je postopek, s katerim onemogočimo delovanje raznih škodljivih vplivov na živilo in tako podaljšamo njegovo obstojnost. 


Bakterije v živilih

11.7.2013 -


Kaj so barve /barvila za živila?

11.7.2013 - Barvila za živila so snovi naravnega ali sintetičnega izvora, ki živilo obarvajo ali poudarijo njegovo naravno barvo.  


Varno uživanje školjk

11.7.2013 - Školjke so živilo, ki ima nizko energijsko in hranilno vrednost. V primerjavi z ribami vsebuje nižjo vsebnost beljakovin in maščob (zlasti nenasičenih) ter  nekoliko višjo vrednost ogljikovih hidratov. So pa školjke bogat vir nekaterih mineralnih snovi, omega-3 maščobnih kislin, folne kisline in vitaminov.


Rok uporabnosti in varnost živil

3.6.2013 - Rok uporabnosti živila je pomembna oznaka vsakega živila. Podaja nam informacijo, koliko časa lahko neko živilo hranimo, da varnost in kakovost izdelka ostaneta v sprejemljivem območju. Ob tem morajo biti upoštevani specifični pogoji transporta in shranjevanja.


Ribe in histaminska zastrupitev

28.2.2013 - Histaminska zastrupitev je akutna zastrupitev in najpogosteje nastane zaradi zaužitja rib ali ribjih proizvodov, ki vsebujejo velike količine histamina. Histamin je biogeni amin, ki je prisoten v mnogih rastlinskih in živalskih tkivih. V telesu se sprošča ob vnetnem odgovoru (mediator vnetja), znan pa je tudi po vlogi živčnega prenašalca.


Varnost živil v prehrani nosečnic, otrok in starostnikov

14.12.2012 - Prehranjevanje pomeni uživanje živil, ki jih človek potrebuje za razvoj, rast, delo in zadovoljevanje fizioloških potreb.Zaposlitve »

Uporabne povezave »

Sporočite nam »