HIV/AIDS

25.11.2010

AIDS je ime za hudo obolenje, sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti (v angleščini Acquired Immune Deficiency Syndrom - AIDS). Bolezen povzroči HIV, virus človeške imunske pomanjkljivosti (v angleščini Human Immune Deficiency Virus - HIV), ki napade in uniči določene bele krvničke, ki so pomembne za odpornost proti nalezljivim boleznim in nekaterim rakavim obolenjem.

Kakšni so znaki okužbe s HIV?

Od izpostavljenosti okužbi (rizičnega dogodka) do pojava prvih simptomov in znakov okužbe s HIV običajno mine nekaj tednov. Najpogosteje imajo bolniki povišano telesno temperaturo, se potijo, bolijo jih mišice, povečajo se jim bezgavke, navajajo slabost, drisko, pogosto se pojavijo rdečkasti izpuščaji in ranice na koži, v ustih ali zadnjiku. V 2 do 4 tednih večina težav mine. Nato je lahko okuženi več let brez težav. Pri nezdravljenih imunski sistem postopoma propada, zato vse pogosteje nastajajo okužbe in obolenja, ki bi pri zdravih osebah potekala bistveno lažje ali pa se sploh ne bi razvila.

Kako se okužba s HIV prenaša?

Okužite se lahko s spolnimi odnosi z okuženo osebo, s prejetjem okužene krvi, krvnih pripravkov, tkiv ali organov, z okuženo krvjo preko onesnaženih igel, brizg ali drugih instrumentov, s katerimi prebadamo ali prerežemo kožo in z okužene matere na otroka pred ali med porodom ter preko okuženega materinega mleka. Okužba preko sline, znoja, solz ali pika okuženega komarja ni znana.

Kako preprečiti okužbo s HIV?

Pri spolnih odnosih z osebo, za katero ne veste, ali bi bila lahko okužena, vedno uporabite kondom.

Če injicirate prepovedane droge, pri tem vedno uporabite čisti pribor. Vključite se v zdravljenje in programe zmanjševanja škode med injicirajočimi jemalci drog.

Če razmišljate o prebadanju uhljev ali drugih delov telesa, tetoviranju ali akupunkturi, vedno vprašajte, ali so instrumenti pravilno sterilizirani.

Zakaj je zgodnje zdravljenje okužbe s HIV pomembno?

Z zgodnjim odkrivanjem okužbe in sodobnim zdravljenjem se uspešno ohranja zadovoljivo delovanje imunskega sistema. To omogoča bolj kakovostno življenje in daljše življenje okuženim.

Kako ugotoviti ali ste okuženi s HIV?

Svojega osebnega zdravnika lahko prosite, da vam odvzame kri in naroči za vas brezplačno testiranje na okužbo s HIV.

Brezplačno zaupno ali anonimno testiranje je dostopno tudi na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani vsak ponedeljek med 12. in 14. uro.

Kaj je akcija "Prenašaj sporočilo, ne virusa!"?

Leta 2008 je Inštitut za varovanje zdravja RS sodeloval v kampanji za preprečevanje širjenja HIV v Sloveniji med mladimi s sloganom "Prenašaj sporočilo, ne virusa!"

Več o akciji "Prenašaj sporočilo, ne virusa!" in podrobnejše informacije o okužbi s HIV si lahko preberete na spletni strani: http://www.stop-aids.si/sl/kaj-je-hiv-aids

 


Zaposlitve »

Uporabne povezave »

Sporočite nam »